Kruip in uw bunkers, maak je klaar voor het gevecht! De Nederlandse taal zal lijden onder de aanslag ! Verslagen, gedichten, recensies, alles zal voorbij komen!

zaterdag 22 oktober 2011

Verslag 'Vals licht'


Voor deze Nederlandse blog post opdracht heb ik ‘Vals licht’ van Joost Zwagerman gelezen.
Een zeer intrigerend, toch literatuur verantwoord boek.  Het grote thema van het boek is onmogelijke liefde. Dit thema slingert ons door het hele boek heen, van pagina 1 tot de met 307.   

Een samenvatting van het plot: http://www.scholieren.com/boekverslagen/3456
Informatie over de auteur, Joost Zwagerman: http://www.joostzwagerman.nl/web/biografie.htm

Vals licht gaat over de onmogelijke liefde tussen Simon Prins, een normale student Nederlands, en Lizzie Rosenfeld, een doorgewinterde prostituee. Simon is al van jongs af aan een hoerenloper, van zijn geboorte stad Alkmaar, tot studentenstad Amsterdam. Op een dag ontmoet hij Lizzie, een zeer bleek en spichtig meisje dat toevallig ook op de wallen werkt. Wat die dag in de peeskamer gebeurde was het begin van een onmogelijke liefde. Simon komt er al snel achter dat de wereld van de prostitutie vol geheimen zit. Niets is wat het lijkt, alles word aan elkaar gelogen. Hij komt erachter dat Lizzie niet studeert in Nijmegen zoals ze zei, maar eigenlijk bij Yab Yum werkt op de dagen dat ze ‘niet thuis is’.  Simon vecht hard voor zijn relatie met Lizzie. Hij geeft alles en iedereen op.  Zelfs als blijkt dat Lizzie aan de Heroïne zit, haar huis moet verlaten, en ze ruzie met haar exen krijgt, geeft Simon niet op. Hij begint dingen te stelen, vraagt geldleningen aan zijn ouders, en helpt Lizzie afkicken.

Toch blijven de problemen zich opstapelen. Meegesleurd in de stroom van terreur, bedrog en geldproblemen moet Simon uiteindelijk Lizzie opgeven. Langzaam probeert hij dan terug te keren naar wie hij was, voordat hij ook maar ooit bij de hoeren was geweest.

Dit boek bedragende het thema ’onmogelijke liefde’ is eigenlijk een grote verrassing voor mij geweest.  Vals licht begon zeer goed, ik was gelijk geïnteresseerd in het plot.  Net zoals Simon Prins, ben ik geïnteresseerd in de schaduwkant van het hoerenbestaan. Ik leefde mee met de hoofdpersoon, ik volgde Simon op de voet met zijn ideeën.  Ook toen Lizzie Rosenfeld in beeld kwam bleef het boek spannend en goed. De karakters zijn zeer goed ontwikkeld, en het idee dat liefde blind maakt kwam zeer zeker naar voren. Toch sloeg het boek nog om. Toen de thema’s drugs, geweld en bedrog het boek overnamen begon ik aan dit verhaal te twijfelen. De manier waarop het geschreven is leek wel een lange inleiding. Toen er werd vermeld dat Lizzie aan de drugs was, bleek het uit de schrijvers stijl niet dat het een zeer belangrijk punt was. Later, toen Lizzie opbiechtte dat ze had gelogen tegen Simon, hetzelfde verhaal, geen gevoel van belang.  

Dit boek zit desalniettemin zeer goed in elkaar. De thema’s sluiten op elkaar aan en geven de lezer een goed beeld van de schaduwkant van het hoerenbestaan. Uit sommigen zinnen kun je bepaalde idealen opmaken. “Geld maakt niet gelukkig” is een goede uitdrukking die op dit boek kan worden toegepast. Prostituees maken veel omzet, zo ook Lizzie. Toch is dit snel weer uitgegeven, omdat elk briefje herinnert aan dat bepaalde ‘nummertje’ van die avond.  Lizzie zit er dan misschien warmpjes bij, maar ze is niet gelukkig. Het boek is zeker niet gaan tegenlezen, ook al duurde het wel langer om het uit te lezen dan bijvoorbeeld ‘De vrouw die met vuur speelde’. Het plot is een zeer goed verhaal, maar had hier een daar wat minder zweverig moeten worden omschreven. 




Een lied wat ik zeer erg bij dit boek passen. Het gaat het over de prostitutie. Zeer de moeite waard om dit lied te luisteren.



Joost Zwagerman over zijn favoriete boekwinkel ( een leuke extra om een beeld te krijgen bij de schrijver.)

2 opmerkingen:

  1. Hoi Bonita,

    Leuke blogpost! Het lijkt me een interessant boek.
    Je hebt het goed samengevat en je mening gegeven.
    De samenvatting die je had gekozen was een beetje lang (vind ik) maar dat maakt het juist ook weer goed gedetailleerd.
    Ga zo door!

    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Boon,

    de voorgaande reactie van Anna heeft eigenlijk alles al gezegd wat ik wou gaan zeggen...
    Het lijkt me een erg... Tja, leuk is niet echt het goede woord... Intrigerend boek.
    Helaas gaat de blogpost wel veel over het boek zelf, en niet over wat jij er zelf van vond. Maar nog steeds een leuke post.

    groetjes Rik

    BeantwoordenVerwijderen