Kruip in uw bunkers, maak je klaar voor het gevecht! De Nederlandse taal zal lijden onder de aanslag ! Verslagen, gedichten, recensies, alles zal voorbij komen!

maandag 26 september 2011

Vals Licht - Joost Zwagerman

Sinds gistermiddag ben ik begonnen met het lezen van "Vals licht" van Joost Zwagerman.
Om eerlijk te zijn vind ik het meeste wat de Nederlandse literatuur te bieden heeft maar depri.
Het gaat altijd over Pre-oorlog, de oorlog of helemaal niks. Natuurlijk is dit zeer subjectief gezegt.

Maar met elke taal zijn er uitzonderingen. Er zijn wel degelijk leuke boeken. Vals licht is daar ( tot nu toe) één van. Ik ben nu aan het lezen op pagina 41 en het bevalt mij zeer. Al heb ik wel het idee dat het gene wat ik nu aan het lezen ben alleen nog maar een inleiding is.

Joost Zwagerman heeft verscheinde titels op zijn naam staan. De verschillende titels hebben over het algemeen het onderwerp 'liefde' en 'obsessie' gemeen. Ik kan wel mijn interesse vinden in die titels.
Dat gebeurt niet vaak met Nederlandse boeken.

Het boek " Vals licht" gaat over een jongen,Simon,die geobsedeerd raakt met de vrouwen prostitutie in Amsterdam. Hij wil alles weten van het schaduw bestaan van de meisjes. Dan gebeurt het onwerkelijke, hij raakt verliefd op één van de meisjes, Lizzie Rosenfeld.

Tot nu toe ontwikkelen de karakters zich goed, alleen het verhaal gaat een beetje langzaam.Verder is er nog niet echt veel spanning in gebracht. Misschien wel het leukste van dit boek lezen vind ik die herkennings punten. Omdat het zich in Amsterdam afspeelt is het voor mij makkelijker om het boek te bergijpen.

Ik ga snel weer verder lezen, omdta ik zeker benieuwd ben hoe dit boek gaat aflopen.
Wat voor spanning wordt er nog ingebracht,of blijft het zoals het nu is?
Er is maar één antwoordt op die vraag.
Verder lezen!


dinsdag 13 september 2011

Alles blijft Anders

Zittend in het warme gras, op een mooie zaterdag middag. Om je heen overal mensen, met allemaal hetzelfde doel, ze kwamen hierheen voor hen. Je wacht en wacht, maakt af en toe een praatje, en als dan de avond valt is het zover. De lichten gaan uit, het gerommel van een bulderend publiek. Daar staan ze dan, real-life, zo echt als het maar kan zijn, Bløf

Terwijl de wolken luchten binnenkwamen rollen. Terwijl alles betrok.  Terwijl iedereen daar op het on- overdekte schaatsbaan stond. Toen, al die tijd speelden ze maar door en door. Zelfs toen met
het laatste' nummer, de regen met bakken uit de hemel viel en het onweer naast ons drie keer insloeg, zelfs toen hielden ze niet op. Alle fans bleven trouw staan, als een eenheid zongen ze uit volle borst mee met verscheidene nummers.

Holiday in spain, wijd open, dansen aan zee, alle nummers kwamen voorbij. Niet alleen de muziek maar ook de preformance was fenomenaal. Bløf is sowieso een exceptie voor Nederlandse muziek. Voor mij is het één van de geringe groep bands die iets moois van de Nederlandse taal kan fabriceren. De nummers, geschreven door Peter slager, zijn vooral poëtisch opgebouwd.  Zinnen zoals "de zoute zee slaakt een diepe zilte zucht", maken de liederen speciaal. Dit gebruik van alliteraties en poëtische omschrijvingen maken de teksten zoveel dieper.  Nederlands is één van de lastigste talen om te leren voor buitenlanders, omdat er niet een erg zeker logica inzit.

Met de bovengenoemde zin in je hoofd kan ik de titel van mijn blog uitleggen. Ook al ben ik geboren en getogen Nederlander is het alsnog een moeilijk taal voor mij. Vandaar dat deze blog "Aanslag op de Nederlandse taal" heet. Sinds al mijn schrijven wat ik hier ga doen een aanslag is op de originele taal, spellings fouten incorrecte zinnen, ze zullen zeker langs komen. Maar daar is school toch voor? Om te leren?

Hierbij kom ik gelijk tot de conclusie van deze post. Nederlands is een moeilijke taal, we zouden meer respect moeten hebben voor de mensen die er wat moois van kunnen maken. Het hierboven genoemde voorbeeld, de band Bløf, is een zeer goed voorbeeld. Net zoals verscheidene schrijvers, brengen zij de taal tot leven. De literatuur van ons land, onze schriftelijke kern, onze taal. Wij zijn degene die hem gebruiken, die hem kleuren, die hem beheersen. Woorden zijn maar woorden, het is aan jou hoe ze gebruikt worden. Het is aan jou om die zin te vromen, die uiteindelijk een bestseller word. Literatuur is vaak saai beschouwt, maar het is aan jou om het leuk te maken.  Alles wat we doen, alles blijft anders